اتحادیه اروپا روز شنبه با اعمال تحریمهای جدید علیه روسیه بهدلیل تهاجم روسیه به اوکراین موافقت کرد. در این اقدام شماری از مقامها و سازمانهای متهم به حمایت از جنگ، گسترش تبلیغات یا تهیه پهپادها هدف تحریم قرار گرفتهاند و محدودیتهای تجاری بر محصولات و کالاهایی اعمال میشود که ممکن است مورد استفاده نیروهای مسلح قرار گیرند.
سوئد، رئیس دورهای اتحادیه اروپا، گفت که تحریمهای جدید علیه فرماندهان گروه نظامی واگنر و تصمیمگیرندگان نظامی و سیاسی، و شرکتهایی اعمال شده است که از صنایع نظامی روسیه حمایت میکنند یا در آن کار میکنند.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز شنبه ۲۵ فوریه در بیانیهای نوشت: «فعالیتهای گروه واگنر اتحادیه اروپا و مردم کشورهایی را تهدید میکند که این گروه در آنها فعال است.» این بیانیه افزود: «از آنجا که فعالیتهای گروه واگنر در چارچوب هیچ قانونی نمیگنجد، صلح و امنیت بینالملل را به خطر میاندازد.»
واگنر یک نهاد خصوصی نظامی روسی است که در چندین کشور از جمله اوکراین، لیبی، جمهوری آفریقای مرکزی، مالی و سودان حضور دارد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
شورای اروپا هشت فرد و هفت نهاد را بهدلیل دست داشتن در موارد جدی نقض حقوق بشر در جمهوری آفریقای مرکزی و سودان هدف تحریمهای حقوق بشری قرار داده و یک فرد را بهدلیل تهدید صلح و امنیت در مالی، تحریم کرده است. دو نفر نیز بهدلیل اقدامهایشان در تضعیف تمامیت سرزمینی، حاکمیت و استقلال اوکراین تحریم شدهاند.
این فهرست همچنین شامل دو فرمانده گروه واگنر میشود که در تصرف شهر سولدار در اوکراین در ژانویه ۲۰۲۳ مشارکت داشتند. سرکرده واگنر در مالی - جایی که این گروه از جمله مرتکب اعدامهای فراقضایی شده است- و همچنین چند عضو ارشد این گروه مسلح روسی در جمهوری آفریقای مرکزی نیز جزو تحریمشدگاناند.
بنیاد دفاع از ارزشهای ملی، بازوی روابط عمومی گروه واگنر و رئیس آن و ایستگاه رادیویی «لنگو سنگو» در آفریقای مرکزی نیز بهدلیل شرکت در عملیات تبلیغاتی از طرف روسیه و گروه واگنر برای تاثیر بر افکار عمومی در فهرست تحریم قرار دارند.
تمامی افراد و نهادهای تحریمشده در معرض اقدامهایی چون توقیف داراییها قرار دارند و افراد و شرکتهای اروپایی حق ندارند در مراودات پولی با آنها مشارکت کنند. مقررات منع سفر نیز بر تحریمشدگان اعمال میشود و حق ورود به اروپا یا عبور از آن را ندارند.
توقیف داراییها شامل سه بانک روسی و هفت نهاد ایرانی نیز میشود که در ساخت پهپاد و عرضه آنها به روسیه نقش دارند.
شورای اروپا سه هفته پیش، این تحریمها را پیشنهاد کرد و پس از کار طولانی روی ساختار دقیقشان به تصویب رسیدند و اکنون یک روز پس از سالروز حمله روسیه به اوکراین، اعلام شدند.
هدف از این تحریمها، تضعیف اقتصاد روسیه و کاهش بودجه جنگ است، اما در عین حال، بار مضاعف اقتصادی را بر کشورهای اروپایی که به علت تورم پس از همهگیروی کووید-۱۹ دچار آسیب شدند، تحمیل میکند.
پیشتر، اتحادیه اروپا تقریبا ۱۴۰۰ مقام روس از جمله ولادیمیر پوتین، وزیران و قانونگذاران و الیگارشهای وفادار به کرملین را تحریم کرده بود.